Radio actueel

 

De Nachtgast

Dorothea Franck
Uitzenddatum: Woensdag 23-12-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)DorotheaFranck300.jpg Dorothea Franck schrijft gedichten en publiceert over filosofie, poëzie, literatuur en beeldende kunsten. Zij geeft hierover ook voordrachten en heeft op dit gebied een adviserende rol. Franck doceerde 23 jaar algemene taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en semiotiek aan de afdeling Beeld en Geluid van het Conservatorium in Den Haag. Ook schreef zij diepgaande essays over beeldend kunstenaars.


Dorothea Franck was jarenlang een belangrijk lid van het bestuur van de Boeddhistische Omroep. Haar bijdrage zat vooral in het spreken over de vraag hoe de kunsten en het boeddhisme onderling zijn verbonden en elkaar kunnen verdiepen.

Onlangs verscheen het boek De kunst van het opnieuw beginnen, dat zij schreef met beeldend kunstenaar Madelon Hooykaas. De auteurs vragen zich af: "Waarmee moet je nog beginnen als je al ruim boven de 60 bent?" Maar ze doen het beiden, royaal en hartstochtelijk. Dorothea Franck begint een nieuwe relatie en gaat - na jarenlang alleen te hebben gewoond in Amsterdam - voor het eerst samenwonen met haar geliefde, en dat zelfs in een ander land.

In deze laatste Nachtgast waarin Sarah Marijnissen gastvrouw is gaat zij in gesprek met Dorothea Franck, over de vraag waar kunst en boeddhisme elkaar raken en over de kunst om opnieuw te beginnen, ook nadat de Boeddhistische Omroep als zelfstandig zendgemachtigde vanaf 1 januari 2016 haar deuren sluit. Hoe zal het verder gaan met boeddhistische radio en TV in Nederland?

Wie interesse heeft in mede-auteur Madelon Hooykaas en haar ideeën over de kunst van het opnieuw beginnen, kan hier de podcast beluisteren die de BOS eerder dit jaar maakte.