Radio actueel

 

OBA Live

De BOS als sociale sculptuur
Uitzenddatum: Dinsdag 29-12-2015 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)MennoSarahRob300.jpg Op 28 januari 2001 vond de eerste radiouitzending van de kersverse Boeddhistische Omroep Stichting plaats. Daarin vertelde de eerste directeur van de BOS, Jean-Karel Hylkema, wat het nut en de noodzaak van de nieuwe zendgemachtigde was. Aan de hand van representatieve fragmenten uit vijftien jaar BOS-programma's willen radiomakers Sarah Marijnissen, Menno Bijleveld en Rob Gerritsen een beeld schetsen van de ontwikkeling van de boeddhistische radio, een beweging die niet los kan worden gezien van de maatschappelijke context.

Aan het woord komen verschillende bekende en minder bekende boeddhisten en niet-boeddhisten, onder wie mede-oprichter en jarenlang programmadirecteur van de BOS Babeth VanLoo. Geheel in de lijn van haar leermeester, de Duitse kunstenaar Joseph Beuys, zag zij de vorming van de Boeddhistische Omroep als een 'sociale sculptuur'.
Boeddhistisch leraar Han de Wit is te horen in zijn eerste radiocolumn, als koploper in een lange rij columnisten die met regelmaat doorloopt tot eind 2013, maar feitelijk tot aan de allerlaatste uitzendingen. In OBA Live van 15 december j.l. was immers de finale column van zenboeddhist Tom Hannes te genieten, en de wonderschone allerlaatste column van Jotika Hermsen zal te beluisteren zijn in de slotuitzending van de BOS, De Nachtgast van 30 december.
Freek de Jonge vertelt in een fragment uit OBA Live waarom er wonderen kunnen gebeuren in een langdurige relatie wanneer je de strijdbijl hebt neergelegd; cineast, Gouden Kalf-winnaar en Oscar-genomineerde Morgan Knibbe, maker van de indringende documentaire Those who feel the fire burning, betoogt als Nachtgast dat het om zelfzuchtige economische redenen weghouden van vluchtelingen, puur op basis van het land waar ze geboren zijn, racistisch is.

Natuurlijk is er ook aandacht voor een van de vaste ankerpunten van de BOS, Jeanette Werkhoven. Ze overleed in 2013 en liet behalve meer dan 300 radioprogramma's ook het boek Lokroep van het Onuitsprekelijke na (uitgegeven door Discovery Books), dat ze schreef met karmeliet, mysticus en wetenschapper Kees Waayman en dat zeer onlangs zijn feestelijke presentatie beleefde. Zelf is ze te horen in een vroeg interview met Tenzing Wangyal Rinpoche, een van de toonaangevende boeddhistische leraren die ze nauwgezet volgde. De allerlaatste woorden van de uitzending komen uit haar documentaire hoorspel over ontdekkingsreiziger en eerste Parijse boeddhist Alexandra David-Néel.