TV actueel

 

Modern Monks (3)

De uitdaging
Uitzenddatum: Zondag 9-11-2014 14:00 - 14:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 15-11-2014 9:30 - 10:30 NPO 2

Ton_2260_01_03402101(1).jpg In het drieluik Modern Monks zien we zeven verschillende monniken en nonnen die dezelfde zenmeester volgen: meester Kosen, ook wel Stéphane Thibaut. De geportretteerden leven volgens de dharma, de boeddhistische leer en combineren dat met hun dagelijks reilen en zeilen. Soms gaat dat goed. Soms iets minder.

Deel 1 - De passie: 12 oktober, 14:00, NPO2
Deel 2 - De wens: 26 oktober, 14:00, NPO2
Deel 3 - De uitdaging: 9 november, 14:00, NPO2

Aflevering 3: De uitdaging
Meester Kosen draagt de soto-zen traditie uit in Europa en Zuid-Amerika, in de voetsporen van meester Taisen Deshimaru uit Japan. Stilzitten in lotushouding is de kern van deze boeddhistische traditie. Binnen de muren van zijn tempel ziet Stéphane dan ook streng toe op het naleven daarvan. Daarbuiten hanteert hij geen regels. Ook al drink je of heb je een seksueel leven, wat Stéphane betreft is het prima te combineren met een leven als monnik of non.


Help Modern Monks over de grens

Help de documentaire over de grens en steun de crowdfunder om de serie  internationaal te kunnen promoten, en een DVD in vier talen uit te brengen.

Modern Monks Cinecrowd


Ton en Thierry zijn beide monnik in de sangha (groep van beoefenaars) van meester Kosen, oftewel Stéphane Thibaut. In hun leven komen ze behoorlijke obstakels tegen. Thierry Raoux was berggids, maar kreeg een rotsblok op zijn rug, waardoor hij nu verlamd door het leven gaat. Ton Raimat woont in zijn auto in Barcelona en heeft te weinig geld om het zomerkamp te kunnen betalen. Met behulp van hun zenbeoefening en met de kracht van de sangha gaan ze de uitdaging aan die het leven soms kan zijn.

Wat beweegt deze autonome individuen om hun meester Kosen jarenlang te volgen? Modern Monks toont de zin en onzin van zen en het leven. Het onthullende portret laat zien dat er geen blauwdruk is voor het monnikschap anno 2014.

Regie: Julia Strijland