TV archief

  2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Zo  28  Dec
12.00 - 12:45
Post Secular Society
postsec_Charles_Taylor_300.jpg
Het verhaal van de geschiedenis van onze westerse samenleving aan de hand van de omgang met religie. Kunnen we onszelf seculier noemen of is dat een illusie? Met de Canadese Filosoof Charles Taylor, auteur Karen Armstrong en de Britse filosoof John Gray.


Zo  14  Dec
12:00 - 13:05
De toewijding van Matthieu Ricard
matthieu_ricard_01_300.jpg
Monnik, schrijver, fotograaf en all-round weldoener Matthieu Ricard noemt zichzelf een clown die een beetje de wereld afreist. In werkelijkheid is hij een toegewijde Franse monnik die al ruim dertig jaar met tal van projecten in de weer is. 


Za  13  Dec
23:57 - 01:46
Himalaya
himalaya_blauw_300(1).jpg
Himalaya is de debuutspeelfilm van de Franse regisseur en fotograaf Eric Valli, en geeft een onsentimentele kijk op een voor westerlingen onvoorstelbaar universum. De oude Tinle leidde vroeger de yak-karavaan die zout naar zijn bergdorp en vervolgens voor handel naar de dichtstbijzijnde markt vervoerde. Wanneer hij hoort dat zijn zoon, die deze taak zou overnemen, dood is, komt Tinle in een lastig parket: hij wil het werk binnen de familie houden.


Za  6  Dec
23:40 - 01:26
Cry of the Snow Lion
snowlion_01.jpg
Deze documentaire is gefilmd tijdens negen opmerkelijke reizen door Tibet, India en Nepal. De totstandkoming duurde dan ook maar liefst tien jaar. Van de bordelen en sloppenwijken in de heilige stad Lhasa tot de toppen van de Himalaya. Van zelden geziene rituelen in afgelegen kloosters tot paardenraces bij de Khamba-strijders; Cry of the Snow Lion verkent de geschiedenis van een onderdrukt Tibet en laat zien hoe het spirituele geloof nog steeds inspireert tot hoop op een vrije toekomst.Do  4  Dec
16:30 - 16:45
Vogel op sterk water
vogel_01.jpg
Marth is 13 jaar en levende en dode dieren fascineren haar. Ze heeft een chihuahua, 5 katten, konijnen, ratten en een verzorgpony. Op haar kamer heeft ze potten staan met haar overleden huisdieren op sterk water. Een korte film van Simonka de Jong, gemaakt onder auspiciën van de BOS.


Zo  30  Nov
12:00 - 13:00
Sogyal Rinpoche: Ancient Wisdom For The Modern World
(1)sogyal_01_med.jpg
Boris Penth maakte een liefdevol cinematografisch portret over de Tibetaanse meester Sogyal Rinpoche, een van de meest bekende en gerespecteerde Tibetaanse boeddhistische leraren van het moment. Hij komt uit een oude, invloedrijke familie in Kham, in Oost Tibet. Met zijn baanbrekende boek uit 1992, The Tibetan Book of Living and Dying werd hij wereldberoemd en maakte hij de boeddhistische leer toegankelijk voor een groot publiek.


Zo  16  Nov
12:00 - 13:00
The Dhamma Brothers
(1)dhamma_01.jpg
In 2002 begint de Donaldson Correctional Facility, een gevangenis in Alabama, in het zuiden van de Verenigde Staten aan een gewaagd experiment. De directie biedt een aantal van de zwaarste gevangenen een workshop vipassana-meditatie aan. 10 dagen sluit een aantal gevangenen zich samen met twee leraren op. Ze lijken andere mensen te worden. Maar vrij kort daarna wordt het de ‘Dhamma Brothers' verboden te mediteren.


Zo  2  Nov
13:00 - 13:55
Becoming a Woman In Zanskar
(1)zanskar_01.jpg
Het ontroerende verhaal van een vriendschap die door het lot kapot wordt gemaakt. Tenzin (22) wordt uitgehuwelijkt, en om niet te hoeven trouwen met een man die ze niet kent, kiest haar vriendin Palkit (25) ervoor non te worden. Twee jonge meisjes in de Himalaya: beide op weg naar hun lot als volwassen vrouw.


Zo  19  Okt
12:00 - 13:00
In Birma
In_Birma_01_med_portrait.jpg
In 2007 kwamen boeddhistische monniken in Birma in opstand. Maar Birma zat en zit potdicht. Journalisten en filmmakers mogen er niet in. Documentairemaakster Karin Junger (bekend van Bolletjes blues!) ging er met collega Brigit Hillenius undercover naar toe om ze te ontmoeten.


Wo  15  Okt
23:25 - 24:15
Camera’s voor de onzichtbaren
(2)tv_Karin_Kuiper_med.jpg
Schrijver Karel Glastra van Loon stierf 1 juli 2005 op tragische wijze aan de gevolgen van een hersentumor. Zijn weduwe, Karin Kuiper, vertrok naar het grensgebied tussen Thailand en Birma om Karels werk voor de ‘vergeten vluchtelingen’ van Birma voort te zetten. Voortvloeiend uit onderzoek voor zijn laatste boek De Onzichtbaren vatte Karel het plan op om Birmese vluchtelingen te voorzien van digitale camera’s.


Zo  5  Okt
12:00 - 12:30
Het leven ligt op straat
(1)straat_Stef_Renodeyn.jpg
Hoe zou het zijn om een week op straat te leven? De Belgische zenleraar Frank de Waele biedt zijn leerlingen een straatretraite aan. Mèt kleren en paspoort, maar zonder geld, boeken, mobiel of pinpas. De deelnemers moeten bedelen om eten en drinken en ze slapen op karton. Een dubbelportret door regisseur Pat van Boekel van twee mensen die hun werkplek naar de straat hebben verlegd.


Zo  21  Sep
12:00 - 13:00
The Thread of Karma
(1)Threads_Khenchen_Rinpoche.jpg
De Tibetaanse monnik Phara Khenchen Rinpoche is 20 jaar, een beetje verlegen, en niet veel anders dan zijn medestudenten. Afgezien dan van één klein verschil: hij is de reïncarnatie is van een gerespecteerde leraar, de abt Khensur Rinpoche. Hoe ga je door het leven als je vorige reincarnatie over je schouder mee kijkt? Een blik in het dagelijks leven in een Tibetaans klooster dat toch verrassend alledaags en met beide benen op de grond blijkt te zijn.


Zo  7  Sep
12:00 - 12:30
Dharma Punx
tv_noah_levine2_med.jpg
Punker Noah Levine kwam in de jeugdgevangenis terecht met een ernstige verslaving, maar krabbelde weer uit. Hij schreef vervolgens Dharma Punx, een bestseller over zijn leven, waarin hij laat zien hoe meditatie hem redde.


Di  2  Sep
23:30 - 24:30
Janwillem Van De Wetering - To Infinity And Beyond
(1)wetering_01.jpg
Vrijdag 7 juli overleed de auteur Janwillem Van de Wetering op 77-jarige leeftijd. De BOS herhaalt een portret uit 2004 van deze levenskunstenaar, schrijver en boeddhist, die over de hele wereld bekend is vanwege zijn misdaadromans, waaronder Grijpstra en de Gier.


Di  26  Aug
23:35 - 01:20
What the Bleep Do We Know!?
(1)what_the_bleep_Matlin.jpg
What the Bleep Do We Know!? Is een combinatie van documentaire, fictie, visuele effecten en animaties. Het dagelijkse, saaie leven van Amanda (Marlee Matlin) valt uit elkaar. Ze komt terecht in een wereld terecht die door wetenschappers wordt aangeduid als de kwantumfysica. Chaotische gebeurtenissen en ontmoetingen leiden tot diepere, verborgen kennis waarvan ze niet eens afwist.


Do  7  Aug
23:12 - 24:12
De olympische vlam onder vuur
(1)de_vlam_joanna_lumley_l.jpg
De tocht van de olympische vlam heeft de kwestie China-Tibet de afgelopen maanden wereldwijd onder de aandacht gebracht. Deze documentaire toont Tibetaanse demonstaties in Kathmandu, Londen, Parijs en Amsterdam. Voor- en tegenstanders komen aan het woord. Tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop komt al dertig jaar in China. Ze verwerpt het kritiekloze denken van de meeste Chinezen, maar bewondert tegelijk hun levenslust na alle ellende in de afgelopen eeuw.


Wo  6  Aug
23:15 - 00:20
De Yangtze rivier omhoog
(1)yangtze_02.jpg
Een luxe cruiseschip voert over de rivier de Yangtze. Het landschap dat ondertussen voorbij glijdt zal over niet al te lange tijd definitief verdwijnen als gevolg van de aanleg van de gigantische Drieklovendam, die twee miljoen mensen dwingt te verhuizen. Twee verhalen van jonge mensen die op het schip werken, illustreren de tegenstellingen van het moderne China.


Zo  15  Jun
11:57 - 12:45
Vrouwen en het boeddhapotentieel
(1)boeddhapotentieel_01.jpg
Sinds jaren ondersteunt de dalai lama de positie van vrouwen binnen het boeddhisme en dan met name boeddhistische nonnen, die om dezelfde rechten en status vragen als monniken. In Hamburg werd in 2007 hierover een grote conferentie georganiseerd, met onder de aanwezigen tientallen wetenschappers en een groot aantal nonnen en vooraanstaande vrouwen.


Zo  15  Jun
12:45 - 12:56
Geweldloos protest
(1)geweldloos_01.jpg
Twee Tibetaanse nonnen vertellen hoe het boeddhisme hen geholpen heeft de martelingen te doorstaan in de Drapchigevangenis in Lhasa.


Do  5  Jun
22:50 - 24:06
The Unwinking Gaze
(1)the_unwinking_gaze_02.jpg
De meeste documentaires over de Tibetaanse leider richten zich op zijn spirituele rol, in The Unwinking Gaze komt vooral zijn politiek leiderschap aan de orde. Terwijl de Olympische Spelen voor de deur staan en Tibet volop in het nieuws is, toont deze film nieuwe beelden over de wereldwijd besproken kwestie.


Zo  1  Jun
13:00 - 13:30
Rondetafelgesprek
(1)rondetafel_Knegtel._grootjp.jpg
Neemt het geweld in Nederlandse samenleving toe of treedt het meer aan het licht omdat het de aandacht heeft van de media? Wat is de oorzaak? Heeft geweld ook een positieve kant? Welke bijdrage kan het boeddhisme leveren aan de actuele geweldsproblematiek? Maurice Knegtel spreekt met Ahmed Marcouch , Dolly Hayn en Henk Oosterling.


Zo  18  Mei
12.00 - 13:00
Je leven waarderen
(1)waarderen_01.jpg
De Japanse zenmeester Taizan Maezumi Roshi (1931-1995) was één van de grote pioniers die het boeddhisme naar het Westen brachten. In 1956 kwam hij naar Los Angeles om daar de Japanse gemeenschap te ondersteunen. Al gauw werd hij echter door jongeren van de beatnikgeneratie ontdekt als zenleraar.


Zo  4  Mei
12:00 - 12:30
Tutu, Tintin en Tibet
(1)tutu_01.jpg
Een documentaire over de uitreiking van de 'Light of Truth' Award, door de dalai lama aan Desmond Tutu en de weduwe van Kuifje-tekenaar Hergé, Fanny Rodwell. Zij memoreert dat het voor haar en haar man een enorme schok was om het bezette Tibet te zien. Nadien was duidelijk dat de tragiek van de Tibetanen in het album aan de orde moest komen.Zo  20  Apr
12.00 - 12:30
Boeddhisme zonder geloof
(1)boeddhisme_zonder_geloof.jpg
Stephen en Martine Batchelor hadden al een uitgebreide staat van dienst in het boeddhisme toen zij elkaar in 1981 ontmoetten in het klooster van meester Kusan in Zuid-Korea. Na de dood van hun leraar besloten ze hun pij af te leggen en te trouwen alvorens terug te keren naar Engeland. Tegenwoordig wonen ze in de Franse Aquitaine, van waaruit ze samen over de hele wereld reizen om vipassana-retraites te begeleiden.


Zo  6  Apr
12:00 - 12:30
Doorn in het hart
(1)Nico_01.jpg
Dolend door eindeloos vlakke landschappen belicht zenleraar Nico Tydeman levensvragen. Onvermijdelijk komt de dood ter sprake en hoe die ons aan het leven doet hechten. Tydeman verdiept zich sinds de jaren 70 in het zenboeddhisme en vindt daarnaast inspiratie bij de mystici. Centrale vraag: ‘Hoe de ongrijpbare vergankelijkheid te leven?


Wo  2  Apr
23:23 - 24:15
Bhutan, geboorte van een democratie
(2)bhutan_01.jpg
Het boeddhistische koninkrijk Bhutan, dat verborgen ligt in het hart van het Himalayagebergte, bereidt zich er op voor om een parlementaire democratie te worden. Opmerkelijk genoeg is het de koning zelf die dit proces heeft aangezwengeld.


Zo  23  Mrt
12.30 - 13:00
Geneeskunde, aandacht en compassie
(2)geneeskunde_02.jpg
In 2007 werd in Keulen de conferentie 'Geneeskunde, aandacht en compassie' gehouden. Wetenschappers die gespecialiseerd zijn in hersenonderzoek en in de behandeling van stress spraken hier over hoe ze meditatie gebruikten in hun onderzoek. Is de relatie tussen een gezonde geest en een gezond brein aan te tonen?


Zo  9  Mrt
12:00 - 12:52
Angry Monk
(2)angrymonk_01.jpg
Documentaire en road movie over de eigenzinnige Tibetaanse monnik Gendun Choephel (1903 – 1951). Choephel stapte in 1934 uit het klooster, en werd een rebel en een welbespraakte criticus van de gevestigde orde. Hij haalde zich dan ook de woede van de Tibetaanse autoriteiten op de hals.


Zo  24  Feb
12:00 - 12:30
En ik dan?
(2)joseph_goldstein_300.jpg
Joseph Goldstein en Carol Wilson zijn pioniers van het westers boeddhisme. Samen begeleiden ze Vipassana retraites over de hele wereld, zo ook in Nederland. Samen tackelen ze onze egocentrische 'en ik dan' gedachte. Met veel respect voor de traditie waar ze uit voortkomen wordt gekeken naar wat werkt in het westen.


Zo  10  Feb
12:00 - 12:30
Boeddhisme en de wereld
(2)boed_wereld_01.jpg
In mei 2007 komen boeddhisten uit 61 boeddhistische landen bij elkaar in het gebouw van de Verenigde Naties in Bangkok. Naast bespreking van het hoofdthema 'good governance' (juist bestuur), wordt de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha door de bijna 1500 aanwezigen gevierd. Keynote spreker op deze conferentie is Thich Nhat Hanh.


Zo  27  Jan
13:00 - 13:30
De weg naar Genève
(2)geneve_01.jpg
Vanuit de Fo Guan Shan tempel op de Zeedijk volgen we de 24-jarige Nederlands-Aziatische naar een boeddhistische conferentie voor jongeren in Genève. Frans, Nederlands, Duits, Zwitsers, Amerikaans, Chinees, het maakt allemaal niet uit, het samen zijn overstijgt alle onderlinge nationale verschillen.


Zo  13  Jan
13:00 - 13:45
Boeddhisme in Nederland
(2)boedNL3_01.jpg
Het derde en laatste deel van deze serie staat in het teken van de werkelijke erkenning van de boeddhistische beweging in Nederland, uitmondend in de oprichting van de BOS. Dit gaat gepaard met een nog steeds toenemende belangstelling voor allerlei vormen van boeddhisme.