TV archief

  2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Zo  23  Dec
15:00 - 15:25
Boeddha in de wieg
tv_boeddha_in_de_wieg_01.jpg
'De geboorte van een kind is het mooiste wat er is, maar ook een bron van lijden'. Schattige baby’s en stralende jonge ouders. Dat is het beeld dat we meestal hebben bij een nieuwe geboorte. Toch is het een basisinzicht van het boeddhisme dat geboren worden onvermijdelijk leidt tot ziekte, ouderdom en dood. Ouders vertellen over hoop, verwachting, lijden en het nieuwe leven.


Zo  2  Dec
14:00 - 15:00
Chance Operations
TV_chance2.jpg
Wat betekent het om onderweg te zijn? Wat is toch die bijzondere gemoedstoestand die ontstaat bij wie reist om het reizen zelf? Een verhoogde staat van bewustzijn, een onbevooroordeeld en avontuurlijk ‘joie de vivre’, door Jack Kerouac zo dynamisch beschreven in zijn klassieker On The Road.Za  24  Nov
12:25 - 12:45
Sarah's nacht
tv_sarahs_nacht_01_web.jpg
Sarah's moeder is ziek en kan niet voor haar kan zorgen. Daarom woont Sarah (11) bij een pleeggezin. Ondanks haar zorgzame pleegouders, vindt Sarah het moeilijk om haar draai te vinden. Het liefst woont ze nog bij haar moeder. 's Nachts kan Sarah niet slapen, uren ligt ze wakker. Zal ze een oplossing vinden voor haar slaapprobleem en een manier vinden om zich toch thuis te voelen in haar gezin?


Zo  18  Nov
14:00 - 15:00
Summer Pasture
tv_summer_pasture_02_web.jpg
Hoog in de weiden van Tibet leiden Locho en Yama met hun dochter, yaks en paarden een nomadenbestaan, net zoals hun voorouders. Maar daar lijkt verandering in te komen.Zo  18  Nov
01:05 - 01:30 's nachts
Wij zijn er klaar voor
tv_we_zijn_er_klaar01web.jpg
Drie twintigers proberen hun idealisme in praktijk te brengen. Gido wil zelfvoorzienend worden, Sandro laat zijn materialisme langzaam varen en Jonathan strijdt voor een eerlijkere verdeling van welvaart.Zo  4  Nov
14:00 - 15:00
Crazy Wisdom
Crazywisdom2_300x169(1).jpg
Chögyam Trungpa Rinpoche, de ‘bad boy’ van het boeddhisme, brak met de westerse opvattingen over hoe een leraar zich moet gedragen. Hij dronk, rookte en hield er verschillende relaties op na met leerlingen. Tegelijkertijd wordt hij erkend als een van de prominente personen die het boeddhisme naar het Westen gebracht hebben.


Zo  21  Okt
14:00 - 15:00
De kunst van het ouder worden
tv_kunst_korbijn.jpg
Zomaar ineens heb je een respectabele leeftijd. Worden het gouden jaren of louter zorg om de aftakeling? Hoe behoud je goede moed? De laatste fase van het leven kan een boeiende reis zijn, met steeds duidelijker zicht op  waar het in een mensenleven om draait en wie je zelf eigenlijk bent.


Zo  7  Okt
14:00 - 14:50
Dalai Lama: het éénzijn van de mensheid
Dalai-Lama_eenzijn.png

Als  spiritueel leider van Tibet spreekt de Dalai Lama zich steeds ferventer uit over het belang van boeddhistische waarden in het onderwijs. Hij onderstreept daarbij dat deze waarden niet als religie gezien moeten worden. Volgens de Tibetaanse leider is de impact van een omwenteling groter als deze seculier van aard is.
Za  6  Okt
23.15 - 01:10
Still Walking
tv_stillwalking_01.jpg
Een volwassen zoon en dochter zoeken hun oude vader en moeder op. Tijdens deze klassieke familiereünie herdenken zij de tragische dood van de oudste broer. Maar in het ouderlijk huis blijkt al snel dat de gezinsleden niet meer dezelfde zijn als vroeger. Hoewel liefde de familiebanden in stand houdt, broeden geheimen en rancune onder de oppervlakte.
Zo  23  Sep
14:00 - 15:00
De leegte en het woord
leegte_en_woord_02.jpg
Het jongste strijdtoneel van de 'clash of civilizations' bevindt zich op de steppen van Mongolië. De Congolese pastor Gaby Bamana kwam naar het steppeland om te bekeren, maar raakt in gewetensnood.

 
Zo  9  Sep
14:00 - 15:00
Jotika - getrouwd met god, één met Boeddha
TV_Jotika-Hermsen-2.jpg
Jotika Hermsen is een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leermeesters in Nederland. Dit jaar wordt ze tachtig. Welke keuzes heeft zij in haar leven gemaakt, en waarom? Een portret door Babeth M. VanLoo.


Zo  26  Aug
14:00 - 15:00
Hallelujah! Leonard Cohen is terug
tv_cohen_med.jpg
Leonard Cohen is als een boemerang. Net als je je afvraagt waar hij is gebleven, blijkt hij al weer teruggekeerd. Een documentaire en concertfilm van Armelle Brusq en Pat van Boeckel over de legendarische dichter singer-songwriter en boeddhist. We volgen een aantal sporen van Cohen naar zijn laatste comeback.


Zo  24  Jun
14:00 - 15:00
The Future We Want
tv_future_we_want_01_web.jpg
The Future We Want maakt een reis rond de wereld. Voor deze documentaire zijn lokale filmmakers van over de hele wereld op pad gegaan om gewone mensen en activisten te laten zien die vertellen over hun persoonlijke motivatie en de obstakels die ze tegenkomen:  De strijd voor een betere wereld voer je juist in je eigen omgeving.


Do  21  Jun
23.25 - 00:25
One Fine Day
tv_one_fine_day_01Maria_Jes.jpg
We zien dat het niet goed gaat met de samenleving. Veel mensen denken dat daar niets aan te doen is. Maar is dat wel zo? Zes ontmoetingen met bijzondere ‘gewone’ mensen uit verschillende landen, culturen en geloofsrichtingen. Door middel van een kleine geweldloze daad hebben ze een grote positieve invloed uitgeoefend op onze samenleving.


Do  14  Jun
23.25 - 00:25
Off The Grid
tv_off_the_grid_02.jpg
Van de vijftig Amerikaanse staten zijn er 46 bijna failliet. Ruim dertien miljoen Amerikanen zijn werkeloos.  Regisseur Alexander Oey reisde door de Verenigde Staten en filmde gemeenschappen die de zaken in eigen hand hebben genomen. Als overheden failliet gaan en de wereldeconomie in elkaar stort. Hoe overleven we dan?Zo  10  Jun
14:00 - 14:30
Lazy Lama
TV_lazy_lama_01.jpg
Een groep westerse boeddhisten volgt een retraite in het Himalayagebergte onder leiding van de Tibetaanse boeddhistische meester Ringu Tulku Rinpoche. Waarom zijn deze westerlingen naar de bergen gekomen, om meer dan duizend dagen op een kleine houten gebedsdoos te mediteren?


Zo  3  Jun
17:10 - 18:10
Over Canto
TV_over_canto_02.jpg
Maar heel af en toe is muziek, net als de ware liefde, in staat een radicale verandering in iemand teweeg te brengen. Regisseur Ramon Gieling gaat op zoek naar de invloed die het muziekstuk 'Canto Ostinato' van de componist Simeon ten Holt heeft gehad op de levens van diverse mensen. Met onder andere Halina Reijn.


Zo  27  Mei
18:05 - 19:05
Toonders denkraam
TV_Toonder_med.jpg
Marten Toonder is de belangrijkste stripmaker van Nederland. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat hij werd geboren. Een portret van de grote verhalenverteller door journalist en programmamaker Hans Polak. In hoeverre haalde hij zijn inspiratie uit de I Tjing en het boeddhisme, de astrologie en de werken van Gustav Jung?


Zo  27  Mei
14:00 - 14:30
Doen & Laten (3)
TV_doen_en_laten_2.jpg
Een driedelige persoonlijke documentaire door Anneloor van Heemstra  over de vrouw van nu, die op alle fronten de leukste, de beste, de slimste, de coolste, de liefste en gelukkigste wil zijn.Nooit eerder waren mensen zo vrij om te kiezen als nu. Waarom voelen we ons dan toch vaak gevangen in alle verplichtingen van ons (sociale) leven?Ma  21  Mei
20:25 - 21:45
Anatomie van een moord
TV_anatomie_francoise_med.jpg
Regisseur Joop van Wijk maakt een reconstructie van de moord op zijn schoonzus. Hoe is het gebeurd? Hoe heeft het kunnen gebeuren? Dader, familie, vrienden en politie komen aan het woord. Niet om de rechtszaak over te doen of tot een eensluidend oordeel te komen, maar om recht te doen aan de complexiteit van motieven en emoties die met zo'n gezinsdrama gepaard gaan


Zo  13  Mei
14:00 - 14:30
Doen & Laten (2)
TV_doen_en_laten_2.jpg
Een driedelige persoonlijke documentaire door Anneloor van Heemstra  over de vrouw van nu, die op alle fronten de leukste, de beste, de slimste, de coolste, de liefste en gelukkigste wil zijn. Succes is een maatstaf voor geluk geworden. Waarom proppen we onze dagen (en nachten) zo vol met alles wat we moeten van onszelf, en is er een alternatief?


Zo  29  Apr
14:00 - 14:30
Doen & Laten (1)
TV_ikben_2a.jpg
Veel vrouwen worden van kinds af aan geprogrammeerd om aardig en lief te zijn. De moderne westerse vrouw vindt vaak dat ze zich van deze opdracht heeft vrijgevochten, maar is dat wel echt zo? Anneloor van Heemstra maakte een driedelige persoonlijke documentaire over de vrouw van nu, die op alle fronten de leukste, de beste, de slimste, de coolste, de liefste en gelukkigste wil zijn.


Zo  15  Apr
14:00 - 14:30
Leve de crisis!
TV_leve_lisettekreischer_ge.jpg
We worden aan alle kanten bang gemaakt over de crisis. Je kunt natuurlijk van narigheid in je schulp kruipen. Maar dat hoeft niet! Een documentaire over mensen die niet bij de pakken neer zitten, maar de economische crisis gebruiken als springplank naar een samenleving gebaseerd op menselijkheid, hartelijkheid en duurzaamheid.Zo  8  Apr
14:00 - 15:00
Als de dood
tv_als_de_dood.jpg
Het leven van ex-basgitarist en zelfstandig ondernemer Miron Komarnicki verandert volkomen als hij de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose, 'ALS' krijgt. Hij hoort van de neuroloog dat dit een dodelijke neurologische aandoening is waarbij de gemiddelde levensverwachting na diagnose drie jaar is.


Zo  18  Mrt
14:00 - 15:00
Silent Snow
TV_silentsnow_01.jpg
De witte vlaktes van de Noordpool zijn een uitgestrekt ‘niets’ waarin slechts weinig mensen of dieren weten te overleven. Behalve de Inuit. Maar ook die worden bedreigd door stille moordenaars. De jonge Groenlandse Pipaluk gaat in Afrika, Zuid-Amerika en Azië op zoek naar de oorzaken van de vervuiling van haar land.


Zo  4  Mrt
14:00 - 14:55
Drie jaar, drie maanden, drie dagen
TV_3years_01_med.jpg
Didier is veertig en meent dat hij alles heeft dat het leven kan bieden. Toch heeft er ook altijd iets ontbroken. Volgens hem is er maar één manier om dit op te lossen: zich terugtrekken uit de wereld en, wat Tibetaanse boeddhisten, een ‘drie jaar, drie maanden, drie dagen’ retraite doen, ergens in de Franse Alpen. Wat drijft een westerling om deze radicale keuze te maken?Za  11  Feb
12:25 - 12:40
Papa's tango
TV_papastango_01.jpg
Hannah is negen jaar en een dromer. Ze houdt van dansen en is ongelooflijk gek op haar tango-dansende vader. Na de scheiding van haar ouders besluit haar vader terug te gaan naar zijn geboorteland Argentinië. Inmiddels heeft Hannahs moeder een nieuwe lieve vriend maar Hannah mist haar vader. Door tangomuziek te luisteren kan ze in gedachten toch met hem dansen. 


Zo  5  Feb
14:00 - 14:30
Dharma dating
TV_dharmadating_01b.jpg
Al op jonge leeftijd werkte Annelies Penning als rechter. Maar haar behoefte om daadwerkelijk iets te betekenen voor de medemens werd pas bevredigd toen ze relatiebemiddelaar werd. Als rechter scheidde ze echtparen. Nu zet ze zich juist in om mannen en vrouwen in liefde te verbinden.


Zo  22  Jan
13:55 - 14:25
Groeien door pijn
TV_groeiendoorpijn_01.jpg
Vroeger was tafeltennisster Bettine Vriesekoop een vrolijk, onbezorgd meisje. De sport maakte haar fanatiek en een tobber. Ook bokser Lucia Rijker begon in eerste instantie  voor de lol, maar boosheid nam de overhand. Lucia en Bettine nemen elkaar mee naar trainers en meditatieleraren. Wat doe je als het leven de ring is geworden?


Zo  8  Jan
14:00 - 15:00
Klaar voor de dood
TV_klaarvoordedood_02.jpg
Hoe gaan we werkelijk om met de gedachte straks te moeten sterven? Dat over honderd jaar misschien niemand meer weet dat je ooit hebt bestaan? Filmmaker Rob Smits gaat op zoek naar antwoorden. Zijn belangrijkste uitgangspunten: hoe overwin ik mijn angst voor de dood? Hoe leer ik leven in het hier en nu?