TV archief

  2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015

Zo  29  Dec
23:50 - 01:05
Dialoog met de natuur
tv_dialoog_met_de_natuur.jpg
Hoe moeten we omgaan met de natuur? Bestaat er nog wildernis, of zijn zelfs de ongerepte gebieden het resultaat van menselijk ingrijpen? Ecoloog en filosoof  Matthijs Schouten praat al wandelend door de Oostvaardersplassen met zeven bekende natuurliefhebbers, waaronder André Kuipers, Bas Haring en prinses Irène.


Zo  8  Dec
14:00 - 15:20
Lucia Rijker - een bokser, een boeddhist
tv_lucia_eenboxer_01.jpg
Lucia Rijker is viervoudig kickboks- en tweevoudig bokswereldkampioen. Deze documentaire volgt haar gedurende de vier jaar waarin ze naar Hollywood gaat, het gevecht van haar leven misloopt en steeds nadrukkelijker voor keuzes wordt gesteld. Ondertussen speelt het boeddhisme een steeds centralere rol in haar leven.Zo  24  Nov
14:00 - 15:00
According To No Plan
tv_according_to_no_plan.jpg
In dit kwetsbare ego-document onderzoekt regisseur Rob Smits de leegte en onzekerheid na een grote omwenteling in zijn leven. Hoe verder als het leven niet gaat zoals je dacht? Zonder plan, puur op improvisatie?
Wegens auteursrechten niet online te zien


Za  23  Nov
12:25 - 13:45
Z@pp Echt gebeurd: Moet je horen!
tv_moet_je_horen_01.jpg
Tristan is tien jaar en kijkt erg op naar zijn vader Dave. Hij is zijn voetbalheld. Daarom wil Tristan dat hij trainer wordt van zijn team maar dat mag niet van de club omdat hij doof is.


Za  16  Nov
00:25 - 01:50
Ataraxia
tv_ataraxiapb_300.jpg
In de bijna mythologische drukkerij Ataraxia rollen dagelijks de meest bizarre handleidingen van de pers, over de meest verrassende kwesties. Wat te denken van “Hoe voed ik mijn hond op?”, of “Poodle shaving for the blind”? Geen kwestie zo bizar, of er bestaat wel tekst en uitleg voor. Maar wellicht is de belangrijkste vraag: hoe krijg je zicht op hoe te leven, in een wereld waarin alles afhangt van ‘hoe je het bekijkt?

Wegens auteursrechten niet buiten Nederland online te zienZo  10  Nov
14:00 - 15:00
John Cage
tv_john_cage_01.jpg
Muziekinnovator, expert in toeval, schrijver, anarchist, zenboeddhist of paddenstoelenexpert? Een veelzijdig portret van John Cage, die zenboeddhisme integreerde in zijn manier van werken.

Wegens auteursrechten niet buiten Nederland online te zienZo  27  Okt
14:00 - 15:00
Zen Brush Mind
tv_zen_brush_mind_med.jpg
Een portet van zenmeester, schilder, kalligraaf, schrijver, vertaler en vredesactivist Kazuaki Tanahashi. De film onderzoekt de drijfveren achter zijn internationale activisme en zijn dialoog tussen Oost en West.


Ma  21  Okt
23:25 - 23:50
Doc 25: Alles wordt nu anders
tv_alles_wordt_nu_anders_me.jpg
Twee vrouwen die elkaar niet kennen, maken een reis in tegengestelde richting. Esther is zwanger, Marie-Louise is ongeneeslijk ziek. Met elkaar en met de kijker delen ze angsten, twijfels en bespiegelingen.


Wo  16  Okt
22:55 - 23:55
Holland Doc: Alice Walker
tv_alicewalker_med.jpg
Het aangrijpende verhaal een buitengewone vrouw. Geboren in een kartonnen hut in Georgia, groeide Alice Walker op tot een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw.


Zo  13  Okt
14:00 - 15:00
Feeding Your Demons
tv_feeding_your_demons_med.jpg
De Amerikaanse lerares Lama Tsultrim Allione behoort tot een van de pioniers die het Tibetaans boeddhisme naar het Westen heeft gebracht. Regisseur Jaap Verhoeven volgt Lama Tsultrim in het retraite-centrum in Colorado, waar ze haar lessen geeft.


Zo  29  Sep
14:00 - 15:00
De wereld van Chris Hinze
tv-Chris-Hinze-med.jpg
Chris Hinze is 75, maar nog altijd een hemelbestormer. We volgen de populaire dwarsfluitist, componist en drievoudig Edison-winnaar op zijn reis langs de Maya-route, waarop zijn nieuwe theatertour is gebaseerd. Hinze ziet het leven als een leerschool en het boeddhisme is voor hem een van de richtingwijzers op zijn pad.


Zo  15  Sep
14:00 - 14:30
Voorbij horen en zien
Marloes Lasker - foto Martijn Mulder_liggend.jpg
Zenboeddhist Marloes Lasker heeft de zeldzame ziekte van Usher. Ze is doof geboren en ook haar zicht neemt af. In dit portret vertelt ze openhartig hoe zij omgaat met haar verlies.

 
Vr  13  Sep
23:00 - 24:20
Onder ons
tv_Onder-Ons_med.jpg

De Poolse au pair Ewa komt in een spiraal van twijfel en isolement terecht als ze meent te weten wie de verkrachter is die de buurt onveilig maakt.


Wo  11  Sep
22:55 - 23:55
The Only Son
tv_only_son-on_the_journey.jpg

De toekomstplannen van de Tibetaanse Pema staan onder grote druk. Net als vier van zijn vijf zussen wordt hij op jonge leeftijd naar een kindertehuis in Kathmandu gebracht. Nu, jaren later, vragen zijn traditionele ouders het onmogelijke van hem; zij willen dat hij terugkomt, met een lokaal meisje trouwt en voor het land zorgt. De verwesterde Pema studeert inmiddels in Nederland en kan zich een toekomst zonder computer en boeken niet meer voorstellen.
Wegens auteursrechten niet buiten Nederland online te zienZo  1  Sep
14:00 - 15:00
Free the Mind
tv_free_the_mind_02.jpg
Richard Davidson is een wetenschapper met een missie. Hij gelooft dat we met de kracht van onze gedachten onze wereld kunnen verbeteren. Uit zijn onderzoek blijkt immers dat ons denken een concrete fysieke impact heeft op ons brein. De resultaten lijken spectaculair te zijn en doen de vraag rijzen hoe groot de belofte van mindfulnesstrainingen is. Kan mindfulness de plaats innemen van de klassieke psychoanalyse?
Herhaling van 18 april 2013Zo  30  Jun
14:00 - 15:00
Khandro
tv_khandro_02.jpg
Jetsun Khandro Rinpoche is de bekendste vrouwelijke Tibetaanse lama. Met haar perfecte Engels, strengheid en gevoel voor humor bracht zij het boeddhisme naar het westen. Ze is niet zozeer bezig met het volgen van de teksten, maar predikt de belichaming en de toepassing ervan in het dagelijkse leven. Iets waarvan zij zelf het lichtende voorbeeld is.Zo  16  Jun
14:00 - 14:30
Be Your Own Teacher
tv_martine_batchelor_1.jpg
Martine Batchelor vertrok op haar 22e voor een maand naar Azië, vol anarchistische idealen. Veertig jaar later is ze een markant boeddhistisch leraar. Wat is er gebeurd? In dit portret vertelt ze over creatief bewustzijn, omgaan met vergankelijkheid en de dagelijkse sores.Zo  2  Jun
14:00 - 14:50
Het Verre Oosten in het Westen
tv_andre-vd-braak.jpg
Zenboeddhist André van der Braak is de eerste bijzonder hoogleraar boeddhistische filosofie aan de VU. Een teken van een kleine maar spraakmakende revolutie. We volgen hem tijdens zijn eerste schreden op dit pad, van Beijing naar Amsterdam, en van de Boeddha naar Nietzsche.


Wo  22  Mei
23:00 - 24:00
Hoe luidt het land
tv_hoe_luidt_het_land_01l.jpg
Hoe klinkt Nederland eigenlijk? Nemen we nog wel de tijd om goed te luisteren naar de geluiden om ons heen? En is het in Nederland nog wel eens ergens helemaal stil? Met deze vragen leidt Stella van Voorst van Beest ons door Nederland en ‘toont’ haar bijzondere en alledaagse geluiden.
 Zo  19  Mei
14:00 - 15:00
Gezondheid in eigen hand
tv_Maryse1.jpg
Welke rol speelt levensstijl in onze gezondheid en wat kunnen we er zelf aan doen? Gezondheid in eigen hand is een portret van de praktijk van Maryse Moerel, die jaren geleden zelf voor deze vragen stond. Door te veranderen van voeding en leefgewoonten gooide zij het roer om.


Zo  5  Mei
14:00 - 15:00
A Gesar Bard's Tale
tv_koning_gesar_02.jpg
Dawa is een Tibetaanse nomade die niet kan lezen en schrijven en wiens leven draait om het hoeden van yaks. Als hij dertien is verandert alles; hij heeft de gave om het epos van Gesar te vertellen.Do  18  Apr
23:50 - 01:10
Free the Mind
tv_free_the_mind_02.jpg
Richard Davidson is een wetenschapper met een missie. Hij gelooft dat we met de kracht van onze gedachten onze wereld kunnen verbeteren. Uit zijn onderzoek blijkt immers dat ons denken een concrete fysieke impact heeft op ons brein. De resultaten lijken spectaculair te zijn en doen de vraag rijzen hoe groot de belofte van mindfulnesstrainingen is. Kan mindfulness de plaats innemen van de klassieke psychoanalyse?Zo  14  Apr
14:00 - 14:30
Doen & Laten
tv_doen_en_laten_03.jpg
In deel drie van de serie Doen & Laten, over de invloed van stress op onszelf en onze relaties zien we hoe Anneloor van Heemstra haar kinderen probeert te behoeden voor de gevolgen van haar gestresste leven. Wat doet ze hen aan met haar gejaagde manier van doen? Ze besluit haar tuin om te dopen tot moestuin en haar kroost zo in contact te laten komen met de aarde en zichzelf. Zal het helpen, of zitten ze na vijf minuten alweer achter de TV?Zo  7  Apr
14:00 - 14:30
Doen & Laten
tv_doen_en_laten_02.jpg

Wat is de invloed van stress op onszelf en onze relaties? Een vervolg op de eerste succesvolle serie van Doen & Laten, over de oorzaken van een burnout door Anneloor van Heemstra. In aflevering twee begint Anneloor vol goede moed aan een gezonder, bewuster leven. Ze is bezig met voeding, yoga en meditatie, maar komt tijdens het draaien van de serie aan de hartbewaking in het ziekenhuis te liggen.Zo  31  Mrt
14:00 - 14:30
Doen & Laten
tv_doen_en_laten_2_anneloor.jpg
Wat is de invloed van stress op onszelf en onze relaties? Na de eerste serie van Doen & Laten, over de oorzaken van een burnout, heeft filmmaker Anneloor Heemstra de tijd gevonden voor een driedelig vervolg. In dit deel zoomt ze in op zichzelf en de roofbouw die zij pleegt op haar eigen lichaam en geest.Zo  10  Mrt
14:00 - 15:00
In de geest van zen
tv_in_de_geest_van_zen_01_irene-voor-inwijding.jpg
Een portret van Irène Kaigetsu Kyojo Bakker. Hoe een sterke vrouw zich van een gelukkige moeder ontwikkelt tot een bijzondere zenleraar, en boeddhistisch inzicht omzet in maatschappelijk engagement.


Zo  24  Feb
14:00 - 15:00
When the Iron Bird Flies
tv_when_the_iron_bird_lama.jpg
Het Tibetaanse boeddhisme heeft zich over alle continenten verspreid. Dat is best opmerkelijk, want tot aan de Chinese invasie in 1959 was Tibet een heel erg afgesloten mysterieus wereldje. Regisseur Victress Hitchcock volgt  het wonderbaarlijke traject dat de Tibetaanse boeddhistische traditie heeft afgelegd.Zo  10  Feb
14:00 - 15:00
Yangsi
tv_Yangsi_02.jpg
Stel je voor. Je bent een Tibetaanse kleuter en men vertelt je dat je in je vorige leven een beroemde boeddhistische leraar bent geweest. Wat gebeurt er dan? Het overkwam Yangsi, die als vierjarige gekroond werd als de nieuwe incarnatie van Dilgo Khyenste Rinpoche, een van de belangrijkste twintigste-eeuwse meesters van het Tibetaans boeddhisme.Zo  27  Jan
14:00 - 15:00
Synchroniciteit
tv_synchroniciteit_01.jpg
Soms voelt een gebeurtenis zo toevallig en toch zo gepast dat je de neiging hebt er een diepere betekenis in te lezen. De psycholoog Carl Gustav Jung noemde dit soort opmerkelijke toevalligheden ‘synchroniciteit’. Jan Diederen maakte er een documentaire over.


Zo  13  Jan
14:00 - 15:00
Wavumba
tv_wavumba_web_01.jpg
Filmmaker Jeroen van Velzen keert  terug naar Kenia, het land van zijn jeugd. Hij gaat op zoek naar de realiteit achter zijn herinneringen. Hij laat zich door een oude visser opnieuw meevoeren naar een wereld waar fantasie, dromen, geloof en werkelijkheid zich niet van elkaar laten onderscheiden.